1882-BLOGGEN

DEN DRIVANDE NYHETSKÄLLAN OM GEFLE IF

Flera sena avgöranden – Englund redo att kliva fram i DM-finalen: ”Ska bli roligt”

5 min läsning

Leo Englund och Gefle IF förbereder för säsongens tredje derby mot Sandvikens IF. FOTO: Nils Westberg Löfgren

Fyra sista matcherna har slutat med lika många mål. Leo Englund är het och börjar likna den målskytt som Gefle IF värvade inför säsongen. Under onsdagskvällen väntar DM-final och säsongens tredje derbymatch mot hans tidigare lag Sandvikens IF, en match som Englund vill avgöra och vinna. – Vi vet att det inte är omöjligt att slå SIF, säger han.

Och det stämmer verkligen. Gefle är ett av fyra lag som den här säsongen lyckats slå Sandviken, som ligger tvåa. Det var säsongens andra och sista seriederby mellan lagen, som slutade 1–0 till GIF inför mer än 2000 åskådare och med Jacob Hjelte som den stora matchhjälten. Det var också ett möte som många trodde skulle bli årets sista mellan lagen.

Men efter att Sandviken vunnit och slagit ut Helges IF, samtidigt som Gefle gick och vann överlägset och stort mot Sandvikens AIK – ställs nu rivalerna mot varandra för en tredje gång det här året, men första gången i en DM-final.

– Bara att ladda om inför nästa match. Det har varit och kommer vara tätt med matcher, säger Leo Englund.

Känns den här matchen till och med lite onödig?

– Nej, det gör den inte. Det ska bli roligt att spela, det vill man alltid. Vi vet att matchen troligen har betydelse inför nästa års cupspel och har därför mer att spela för. Vi har även vetat om att den här matchen kommer komma och kunnat gjort förberedelser. Det är klart att det är tufft med mycket matcher, men det är inte alls någon fara för oss.

Nu till helgen väntar match mot Hammarby TFF och för bara några dagar sedan mötte man Haninge, en match som Gefle vände och vann efter ett halvtidsunderläge. Först kvitterade Erik Granat och kort efter att den ordinarie speltiden var slut klev Leo Englund fram och fullbordade vändningen, som innebär att man har klättrat upp till sjundeplatsen.

Samtidigt kan man konstatera att det inte var någon tillfällighet att Leo Englund avgjorde matchen och dessutom sent. GIF-anfallaren har börjat likna den spelare som öst in mål tidigare säsonger och har sista fyra matcherna gjort fyra mål. Av totalt åtta mål har fem varit direkt matchavgörande segermål. Fyra stycken sista kvarten och tre efter 90:e minuten.

Här firar Leo Englund efter sitt avgörande 2–1-mål mot IF Karlstad, tidigare den här säsongen.
FOTO: Jens Carlsson

– Det har känts bättre och bättre hela hösten. Vi som lag har börjat visa upp våra kvalitéer och har hittat ett lugn. Spelmässigt har hela laget varit bättre och det brukar leda till fler mål. Ingen spelare gör något helt ensam. Jag har varit bättre, men det hänger mycket ihop med hela laget, säger Englund som dock inte är helt nöjd med senaste vinsten:

– Jag ska vara tydlig med att det var skönt och viktigt att studsa tillbaka och vinna. Samtidigt var det inte alls någon fantastisk insats över 90 minuter. Vår första halvlek var inte bra och det är lite flyt att det bara står 1–0 till Haninge, som testade Tim (Markström) vid flera tillfällen. Vi ändrar dock lite saker till andra halvlek och får till spelet mycket bättre.

Du fick avgöra sent ännu en gång!

– Väldigt skönt, det känns alltid bra att vinna matcher med sena mål. Framför allt den här gången, när inte spelet satt. Att det blivit många sena avgöranden är nog en kombination av att laget har börjat våga trycka framåt mer för att vinna matcher och för att orken finns där. Vi känner oss inte nöjda med ett likaläge, utan vill vinna alla matcher i serien.

Men faktum är att serien får bli en aning bortglömd den här veckan. Morgondagens stora DM-final har tagit fokus och väntas kunna bli välbesökt. Gestriklands Fotbollförbund står som arrangör för matchen, som har Gavlevallen som spelplats. Med nästan alla restriktioner borttagna finns det därför anledning till att tro att matchen blir skapligt besökt. På spel står dessutom en plats till kommande säsongs kvalspel till Svenska Cupen, som spelas under försäsongen.

– Det ska bli speciellt med ett tredje möte med Sandviken, men väldigt roligt. Förhoppningsvis kommer det en del folk, som det gjorde senast. Det blev en rejäl urladdning den gången, men det gäller att ladda om och hitta motivation. Det brukar inte vara någon fara när det vankas derbyn. Vi vet att det inte är omöjligt att slå SIF efter senaste matchen. Alla vill vinna och ska verkligen vara beredda att göra allt för det. Vi vet att matchen har stor betydelse för väldigt många.

Gefle kommer till matchen utan Samuel Wikman, som med sin utlåning från Sirius inte tillåts spela matchen. Bortsett från långtidsskadade Nils Eriksson och Cristoffer Ericsson kan även Nisse Nilsson vara otillgänglig, med en stukad fot. Leo Englund har också haft känningar i ett knä efter helgens match, men tror och hoppas komma till spel mot SIF:

– Vi få se vilka som kommer till spel. Micke (Bengtsson) vill nog inte belasta för hårt, sett till schemat med matcher. Vi har tagit hand om kropparna efter matchen och det känns hela tiden bättre. Jag vet att alla vill spela, avslutar Englund.

INFÖR MATCHEN:

Plats: Gavlevallen

Tid: 20.15

TV: Gefle Dagblad och Arbetarbladet

Med sina åtta fullträffar är Leo Englund bäst i GIF, en bit föra Jacob Hjelte som gjort fem.
FOTO: Nils Westberg Löfgren

//1882-Bloggen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x