1882-BLOGGEN

DEN DRIVANDE NYHETSKÄLLAN OM GEFLE IF

ETTAN-EXPERTEN: Det behöver GIF fixa till inför 2022: ”Klubben har förutsättningar”

4 min läsning

FOTON: Jens Carlsson och Nils Westberg Löfgren

Visst, det återstår fortfarande matcher och en del saker kan fortfarande hända. Men ärligt talat finns det inte mycket kvar att spela om för Gefle IF, som även denna säsong verkar sluta som ett stabilt mittenlag. Därför börjar det kännas mer intressant att blicka framåt. 1882-Bloggen tar hjälp av Ettan-experten Pontus Andersson.

I skrivande stund har 24 matcher spelats i Ettan, vilket innebar att sex stycken fortfarande finns kvar att avklara. Brommapojkarna leder stort och kommer med största sannolikhet att nästan lekande lätt avancera upp till elitfotbollen. Därbakom handlar det om Dalkurd, Sandviken och Karlstad – som ligger tätt vid varandra och gör upp om kvalplatsen.

Ytterligare en bit längre bak hittas Gefle IF, som efter 24 matcher innehar sjundeplatsen. Mittendelen innehåller klubbar från femte- till elfteplatsen, där det inte skiljer många poäng och där mycket kan hända med slutplaceringarna. GIF har 34 poäng och har därmed en bit kvar till 49, som blev fjolårets skörd. Tabellmässigt kan det dock bli lite bättre. Fjolårssjuan har en rimlig chans att avancera upp och sluta femma, vilket skulle infria klubbens målsättning inför året.

Huruvida årets säsong varit bra, skaplig eller ett misslyckande råder det väldigt delade meningar kring. 1882-Bloggen ringde därför upp Pontus Andersson, skribent för Ettanfotboll, för att reda ut saker kring 2021 och titta mot 2022.

Det tycks väldigt olika kring Gefle IF:s säsong, som verkar sluta med en mittenplacering – hur går dina tankar?

– Jag tycker inte att säsongen varit något misslyckande. Ser man till lagen som ligger högre upp och framför allt klubbarna som slåss om uppflyttning, finns det helt andra resurser med spelartrupperna. Gefle har har väldigt blandade resultat. Man är det hittills enda laget att vinna mot BP, men har samtidigt slarvat en hel del mot sämre lag. Man har saknat styrkan att vinna flera raka matcher. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att man tappade Isac Lidberg.

Vad behövs för en förbättring nästa säsong?

– Spelmässigt har man ofta haft stora övertag och drivit sina matcher, men saknat förmågan att utnyttja det övertaget. GIF behöver utveckla spelet och komma till fler farliga lägen. Men för det krävs rätt spelartyper, som har egenskaper att komma till chanser. Jag ser dock annars mycket bra saker. Det ska vara svårt, men tålamodet kommer bli viktigt. Resan man startat kommer att innebära något bra. Långsiktigt kommer det här arbetet att sluta med bra saker.

15 spelare har utgående kontrakt, hur ska man bedöma det läget och vilka bör man förlänga med?

– Det man ska veta är att det inte brukar vara bra med för stora förändringar mellan säsongerna. Jag tycker att man ska försöka behålla en stomme med spelare som känner klubben och som har erfarenhet av att spela mycket. Albin Lohikangas, Kevin Persson, Linus Sahlin, Amadou Kalabane, Theodor Hansemon, Sebastian Sandlund och Jacob Hjelte är alla spelare som man borde satsa för att behålla. Kan man göra det och krydda med andra spelare ser det bra ut.

Mikael Bengtsson – rätt tränare eller inte för att lyfta Gefle IF?

– Rätt, verkligen helt och hållet. Det har bytts tränare och strategier flera säsonger och Bengtsson har verkligen lyckats landa och stabilisera hela klubben. Jag har en stark tro till att Gefle valt helt rätt väg med Mikael Bengtsson och ser en tydlig identitet. Visst, allt sitter inte helt och hållet. Jämför man det här med Elfsborg är det faktiskt väldigt likt. Jimmy Thelin var ifrågasatt efter sina första säsonger, men klubben hade tålamod och en tro till arbetet och den här säsongen har man varit med och slagits om att vinna SM-guldet med ett väldigt attraktivt spelsätt. Återigen kommer det vara viktig med tålamod och att man vågar fortsätta lita och tro att den här resan man startat kommer att bli bra om ett tag.

Vilka spelare ska GIF kika efter lite extra inför transferfönstret?

– Ser man till spelare som spelat i Ettan den här säsongen ska man kolla efter Dragan Kabic, som varit en duktig ytterback för Haninge det här året. Även hans lagkompis Hady Saleh Karim skulle kunna vara ett bra GIF-nyförvärv. Annars finns det spelare som Cihan Sener (Hudiksvall) och Pashang Abdulla (Piteå) som varit bärande för sina lag.

Nästa års serie är oklar och trupperna inte satta, men vad ska man som GIF-supporter kunna förvänta inför 2022?

– Som sagt, man behöver invänta serierna och börja kolla vilka motståndare man kommer ställas mot nästa säsong. Det tar alltid en stund att anpassa allt efter en nedflyttning. Jag tycker dock att Gefle IF har byggt en plattform som man kan bygga intressanta saker ifrån. Klubben har förutsättningar för att klättra högre upp i seriesystemet och fortsätter man att arbeta systematiskt kommer det nog att ske. Man man ska respektera Ettan, det är ingen lätt serie. Rimligt att kräva nästa säsong borde i alla fall vara att sluta högre upp och ta mer poäng än den här säsongen.

Pontus Andersson har stark tro till Mikael Bengtsson och hans arbete.

//1882-Bloggen

//1882-Bloggen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x