1882-BLOGGEN

DEN DRIVANDE NYHETSKÄLLAN OM GEFLE IF

Derbydags – fem nycklar för GIF-seger

3 min läsning

Lördagseftermiddagens möte mellan GIF och SIF blir det åttonde i historien. FOTO: Mikael och Elin Nord

Division 1 avslutas till helgen med säsongens andra och sista derbymöte mellan Gefle och Sandviken, historiens åttonde möte mellan lagen. Säsongens första slutade 2–1 till Sandviken och hittills har inget slutat med GIF-seger. 1882-Bloggen listar därför fem stycken viktiga nycklar för att Gefle ska ta sin historiska första derbyseger.

1. KLARA FOLKESSON STOPPA!

En spelare som har kvalitéer för helt andra nivåer. Den tidigare Djurgårdsanfallaren har den här säsongen varit oerhört viktigt för Sandviken, inte bara med sina tolv mål, utan även spelmässigt. Hon har en bra teknik och ett kvickt löpsteg. Det är inte helt svårt att förstå att 21-åringen har erfarenhet av spel i Damallsvenskan, trots sin unga ålder. Nätade vid säsongens första derby och det kommer bli otroligt viktigt för GIF-försvaret att hålla undan och stoppa Folkesson.

2. FASTA SITUATIONER

Offensivt och defensivt kommer det här bli en nyckel. Det finns flera fysiskt starka SIF-spelare som är hot vid hörnor och frisparkar. Men samtidigt finns här en möjlighet att straffa rivalen. Vid årets första derby lyckades Maja Westling reducera till 2–1 med en hörnnick. Linnea Löfstrand bör vara hörnläggare med sina fina vänsterfot. Kan man hitta in med en bra serv finns det flera bra huvudspelare. Vanna Carlsten, Sara Hemmergård och Maja Westling, till exempel.

3. ANFALLSSPELET

Kan man använda och utnyttja sina fasta situationer är det bra. Men man behöver också kunna hota med andra saker. Anfallsspelet kommer bli viktigt, inte bara för att skapa målchanser utan även för att vila med bollen. Sandviken är ett skickligt lag, men långt ifrån omöjligt att rulla bort. Stundtals gjorde man det bra vid första derbymötet. Men sista tredjedelen är något man har arbetet mycket med sista veckorna och det kommer Gefle att behöva visa till helgen.

4. MENTALT – VÅGA TRO

Historien talar emot, tabellen likaså. Här kommer ledarskapet att bli en viktig faktor. Man behöver bortse från tidigare säsonger och även matchen som spelades tidigare den här säsongen. Jonas Andersson behöver fylla upp laget med energi och en stark tro att det faktiskt är möjligt – för det är det! GIF-herrarna lyckades bryta sin negativa derbytrend och slå Sandviken tidigare den här hösten. Faktum är att det egentligen känns som att GIF-damerna har större chans!

5. HÅLL UT

Hemmaplansfördelen kommer säkert innebära ett taggat Sandviken som troligen kommer inleda matchen energiskt. Gefle behöver stå emot första 10, 15, 20 minuterna. Lyckas man med det kommer SIF-spelarna bli otåliga, frustrerade och stressade. Det finns ingen press att GIF ska vinna den här matchen. Det är bara GIF som är vinnare om det står 0–0 efter 60-70 minuter. Därför blir det viktigt att verkligen inleda matchen strukturerat, fokuserat och minimera misstagen.

MISSA INTE: Historien talar emot GIF – här kommer återblickar från alla sju tidigare derbyn

Blir det en första derbyseger för Gefle IF?
FOTO: Mikael och Elin Nord

//1882-Bloggen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DigitalOcean Referral Badge
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x