1882-BLOGGEN

DEN DRIVANDE NYHETSKÄLLAN OM GEFLE IF

Jocke Carlsson lämnar som akademichef – riktar kritik mot klubben: ”Förvånad – hade förtjänat att bli bättre behandlad”

5 min läsning

Jocke Carlson lämnar Gefle IF och rollen som akademiansvarig. FOTON: Jens Carlsson och Gefle Dagblad

I fyra säsonger har Jocke Carlson ansvarat och drivit Gefle IF:s akademiverksamhet. Vi kan nu dock berätta att akademichefen och klubben inte kommer att fortsätta samarbetet. Carlson bekräftar det för 1882-Bloggen. – Jag har gjort min sista dag och klubben har anställt en annan för rollen, säger han och riktar kritik mot GIF:s agerande.

Gefle IF har en stor verksamhet som totalt omfattar över 1000 aktiva inom föreningen. Majoritet är barn- och ungdomsspelare som tillhör breddverksamheten med Sörby IP som bas och utgångspunkt. Från och med året man fyller 16 har klubben även en akademiverksamhet, vars tydliga målsättning är att utbilda handplockade spelare till klubbens a-lag, men även för högre serier. Totalt har man fem stycken akademilag P16, P17, P19 och även F17 och F19.

Denna verksamhet, som utgår ifrån Gavlevallen, är det Joacim Carlson som ansvarat för sista fyra åren. Men nu kan 1882-Bloggen berätta att samarbetet mellan Gefle IF och Joacim Carlsson är avslutat, något akademichefen bekräftar:

– Ja, det stämmer. Jag har gjort min sista dag och klubben har anställt en annan för rollen, säger han till 1882-Bloggen.

Varför – hur gick det till?

– Jag har inte haft några tankar att sluta, utan har börjat arbeta och planera inför nästa säsong. Det var förra veckan som GIF bjöd in till ett möte och berättade att man har anställt en annan person som ska ansvara för akademin. Jag fick inte veta mycket mer. Men det blev uppenbart att man söker något nytt. Jag blir överflödig och ska lämna.

Du har inte fått några hintar före mötet, att man har sökt något nytt eller kom det som en blixt från klar himmel?

– Det har väl egentligen aldrig funnits något riktigt snack om någonting överhuvudtaget. Klubben har aldrig kommit med några förslag eller åsikter. Varken men bra eller dåliga saker. Jag har mest fått en frihet att köra, vilket har funkat. Men det är klart att behöver en bra dialog för att kunna utvärdera saker tillsammans. För att ta nästa steg behövs en tydlig styrning från föreningen. Som det varit har det egentligen inte funnits någon riktig kravbild från deras sida.

Hur går dina tankar kring klubbens agerande?

– Alltså, det är det här som är idrottsvärlden. Tränare och spelare kommer och lämnar hela tiden. Det är en del av spelet och alla vet att allt kan hända. Det här hade inte blivit någon grej om klubben bara hade varit tydligare tidigare och berättat att man ville förändra. Jag hade förstått och köpt det helt. Men är man istället förvånad och ledsen.

– Jag tycker att man hade förtjänat att bli bättre behandlad. Vi hade kunnat skiljts bättre, utan att bränna broar. Jag känner ingen stor ilska, men däremot en sorg för allt. Men det har föreningen också erkänt, vilket känns bra. Malin (Rogström, ordförande) och Daniel (Kraft, klubbchef) har bett om ursäkt för klubbens hanterande och agerande.

Daniel Kraft och Malin Rogström har bett om ursäkt för klubbens hantering och agerande, enligt Carlson.
FOTON: Nils Westberg Löfgren

Under dessa fyra säsonger har Jocke Carlson kombinerat rollen som akademiansvarig med sin heltidstjänst som gymnasielärare och även deltidstjänst som högskoleutbildande tränarutbildare. Han berättar att det inte fanns tankar att sluta med GIF, men att det stundtals varit mycket och att hans roll ändå hade behövs förändras inför 2022.

– Jag har uppskattat arbetet och hade velat fortsätta att utveckla akademin. Samtidigt har det blivit mycket med mina andra uppdrag och det har alltid funnits saker man velat göra men inte kunnat för att tiden inte funnits. Det har inte gått att uppnå mycket mer med min tjänst. Det är därför som fotbollförbundet kräver att det framöver ska finnas en halvtidsanställd akademiansvarig i alla akademier. Jag hade verkligen varit intresserad av den rollen, utan tvekan.

Carlson är dock tydlig med att det finns saker som skulle kunnat göra tjänsten ointressant och som gör att det även känns lättare att lämna föreningen. Han berättar nämligen att klubben överväger en del förändringar i akademin. Förändringar som Jocke Carlson varken tycker är bra för Gefle IF, eller hade velat arbeta med kommande säsong.

– Det framkom att man har en del tankar att förändra akademin. Jag vet inga detaljer, men vet att det inte är saker som hade varit intressanta för min del. Man tänker exempelvis minska antalet trupper och bara driva akademi för P17, P19 och F17, vilket är konstigt. Jag ser bara att det gynnar Sandvikens IF och att man kastar bort ett viktigt utvecklingsår.

Hur känns det att blicka tillbaka över dessa fyra säsonger som akademiansvarig?

– Att blicka tillbaka känns faktiskt bra, Jag tycker att mycket har åstadkommits med akademin. Tidigare har GIF varit väldigt kända som ett tungt lag att möta, men kanske inte spelmässigt. Vi har förändrat och gjort oss till spelskickligt, men fortfarande väldigt taktiskt skickliga. Det har även startats flicklag som tillhör akademin, vilket känns roligt. Många duktiga spelare har tagit vägen via akademin upp till våra seniorlag, vilket har visat att arbetet som gjort varit rätt.

– Som sagt, det här blev ett tråkigt avslut. Men att lämna känns egentligen inte helt katastrof. Jag är inte sysslolös och kanske var det dags för en förändring. Det var bara tråkigt att det inte kunde bli ett snyggare och mer rättvist avslut.

Vem som ersätter Jocke Carlson och tar över rollen som akademiansvarig är inte klart. Klart är dock att ersättaren minst kommer behöva en halvtidstjänst, eftersom det är nya krav från fotbollförbundet. 1882-Bloggen har sökt Gefle IF:s klubbchef Daniel Kraft för bemötande av kritiken, men även kommentarer för förändringarna – men utan framgång.

Vem som tar över efter Jocke Carlson är fortfarande inte klart.
FOTO: Hugo Ådvall

//1882-Bloggen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DigitalOcean Referral Badge
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x