1882-BLOGGEN

DEN DRIVANDE NYHETSKÄLLAN OM GEFLE IF

Derbyt avslutar säsongen – Andersson vill vinna historisk seger: ”Hade varit roligt”

4 min läsning

Säsongen avslutas med ett derby för Gefle IF. FOTO: NilsWestberg Löfgren och Mikael/Elin Nord

Det kvarstår endast en seriematch och ingenting alls att spela för tabellmässigt. Men söndagens rivalmöte med Sandvikens IF är hett bara som det är och lockar fram motivation. Gefle IF är ute efter sin första derbyseger. – Vi vill bryta alla negativa trender som finns och det känns som att det blivit dags för den här nu, säger Jonas Andersson.

Men först en kort tillbakablick för att klargöra förutsättningarna inför årets andra och sista derbymatch. Sandviken har, efter en annars tveksam höst, två raka segrar mot Rimbo (2–1) och IFK Västerås (6–1) och därmed även en andraplats.

Gefle kommer också med två raka vinster. Först mot Selånger (1–0) och därefter förra helgens klara 4–0-seger mot Rimbo, vilket gjort att man nästintill säkrat sin sjätteplats före Skutskär som behöver förbättra målskillnaden omöjligt mycket. Med lite distans till den senaste segern är det en nöjd GIF-tränare som utvärderat och kommit fram till detta:

– Vi för matchen egentligen hela vägen. Vi bjuder faktiskt in till några farliga lägen, men annars kändes det lugnt. Man ska dock komma ihåg att ledningsmålet kommer efter bara tre minuter och att det påverkar matchen. Vår insats är dock bra och visar att laget har fortsatt att ta kliv och utvecklats den hör hösten, säger Jonas Andersson som fortsätter:

– Perioden som var med mycket svåra matcher mot bättre lag har verkligen varit bra. Vi har höjt nivån efter dessa och tagit flera stora kliv. Jag hade en förhoppning om att matcherna skulle bli lärorika och nyttiga, vilket också stämde. Vill man ta nästa steg behöver man utmanas mot bättre lag. Jag ser en tydlig skillnad efter veckorna med tuffa matcher.

LÄS OCKSÅ: Historien talar emot GIF – här kommer återblickar från alla sju tidigare derbyn

Därför har inte Andersson något emot att avsluta årets seriespel med att möta Sandviken, som dels är den stora rivalen och framkallar en helt annan nerv, men även är ett topplag som återigen ställer höga krav för hans eget lag. Han väljer därför att rikta sitt fokus mot utvecklingsmöjligheterna med matchen, även om den också erbjuder andra saker.

– Alla vet om att det blir något annorlunda med derbymatcher. Det ska bli roligt att avsluta säsongen med en sådan. Någon extra motivation kommer ingen behöva. Det lär inte bli någon avslagen serieavslutning. Samtidigt blir det en utmaning att utnyttja tillfället för att fortsätta utvecklas. Vi möter seriens näst bästa lag och det blir en rolig utmaning. Tjejerna känns laddade och redo för matchen. Jag ser fram emot den väldigt mycket. Det ska bli oerhört roligt.

Felicia Carlsten tillhör lagets bättre målskyttar med sina fyra fullträffar.
FOTO: Jens Carlsson

Hur känns det att säsongen faktiskt är över efter morgondagens match?

– Blandat, det känns både lite skönt och tråkigt. Matcher är det bästa som finns och det alla vill hela tiden. Samtidigt har det varit en intensiv säsong och det ska bli skönt med lite vila. Jag har redan börjat blicka framåt och arbeta mot kommande säsong. Truppen har stor potential och förhoppningsvis kan det ske lite saker med den redan nästa vecka.

Men först ska alltså fotbollsåret 2021 för GIF-damernas del avslutas med söndagseftermiddagens derbymatch. Gefle får dock spela utan lagkaptenen Ebba Gavlén, som senast tvingades utgå med en mystisk, märklig och otäck vadskada. Hon kommer inte komma till spel, utan blir borta ett längre tag med skadan som ingen fortfarande vet vad det är.

– Nej, det blir inget spel för Ebba den här säsongen. Hon hoppar med kryckor och vet fortfarande inte exakt vilken skada det handlar om. Men det kommer bli en längre frånvaro och flera veckors rehabilitering. Hon ska undersökas mer och förhoppningsvis blir det bra. Ebba är inte bara lagkapten, utan även en viktig spelare. Det är otroligt tråkigt.

MISSA INTE: Derbydags – fem nycklar för GIF-seger

Av den anledningen känns ett innermittfält med Lovisa Lennartsson och Moa Hansson inte alls särskilt otänkbart. GIF-tränaren vill dock inte avslöja någon startelva, men lyfter fram lagets nycklar för att störa förhandsfavoriten Sandviken:

– Det kommer troligen att bli en lite öppnare tillställning än det första derbyt. När det spelades var serien fortfarande lite tätare och det var mycket kvar av säsongen. Nu ha inget av lagen något riktigt stort att spela för, utan kan våga spela lite mer riskabelt. För oss blir det viktigt att lyckas med anfallsspelet. Vi kan inte försvara oss till en seger mot SIF.

– Vi vet att historien inte är med oss riktigt. Men det går inte att titta tillbaka fyra säsonger, för det är ett nytt möte nu. Vi vill bryta alla negativa trender som finns och det känns som att det blivit dags för den här nu. Det hade varit roligt.

INFÖR MATCHEN:

Plats: Jernvallen

Tid: 14.00

TV: Gefle Dagblad och Arbetarbladet

Jonas Andersson ser fram emot morgondagens derby.
FOTO: Jens Carlsson

//1882-Bloggen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DigitalOcean Referral Badge
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x