1882-BLOGGEN

DEN DRIVANDE NYHETSKÄLLAN OM GEFLE IF

Gefle rasade ihop – nu kan det bli spelarflykt: ”Det blir ett stort arbete”

5 min läsning

Gefle förlorade säsongsavslutningen mot Sollentuna. FOTO: Nils Westberg Löfgren

Inledningen var förtroendegivande och Jacob Hjelte satte ledningsmålet efter dryga kvarten. Men därefter föll Gefle ihop och förlorade till slut säsongsavslutningen mot Sollentuna med siffrorna 1–4, vilket innebär sjundeplats. En tråkig säsongavslutning för Gefle, som inte var nöjda. – Katastrofalt, säger en besviken Mikael Bengtsson.

Förutsättningarna var tydliga inför matchen. Vid vinst skulle Gefle kliva förbi Sollentuna och bli sexa. Vid något annat skulle man, exakt som förra säsongen, sluta sjua. Placeringar som innan säsongstart skulle setts som misslyckanden.

Gefle inledde dock starkt och var det lag som ägde bollen allra mest. 16 minuter in i matchen skulle man även få utdelning. Leo Englund släppte bollen fint till Samuel Wikman som avslutade med ett skott som motståndarmålvakten inte klarade att hålla, utan som istället hamnade mitt framför Jacob Hjelte som kunde sätta ledningsmålet. 25-åringens åttonde för säsongen, vilket räcker till den interna skytteligans andraplats bakom Leo Englund och hans elva mål.

MER LÄSNING: HUGOS TRE UPP OCH EN NED (Gefle IF – Sollentuna FK)

Men efter målet vände matchen och istället var det Sollentuna som tilläts hålla mer boll och som alldeles för ofta lyckades hitta in mellan Sebastian Sandlund, Amadou Kalabane och Erik Granat som ansvarade för innermittfältet. Visserligen hade faktiskt GIF några riktigt fina lägen, men det var inte helt överraskande att resultatet var 1–3 i halvtid.

– Vi startar skapligt, men annars är det inte mycket som var bra. Jag tycker att det har varit några bra veckor med bra beteende och inställning, vilket har inneburit bra resultat. Men idag fanns det verkligen inte, säger Mikael Bengtsson.

Vad ligger bakom det?

– Jag vill verkligen inte att det ska handla om någon motivationsbrist, för det ska det inte behöva bli. Jag hoppas att det fanns någon annan anledning, men vet faktiskt inte vad det kan vara. Vi får ta det med laget, för det var inte bra.

– Försvarsspelet var riktigt dåligt. Framför allt förflyttningarna, som inte har tillräckligt hög hastighet. Vi spelar för mycket individuellt och inte tillsammans, både med och utan boll. Stundtals var det katastrofalt, tyvärr. Vi skapar lägen och har lite oflyt. Men sättet som Sollentuna får komma fram och skapa lägen. Det var alldeles för dåligt och avgör.

Det blev inte heller någon vidare forcering sista 45 minuterna, utan snarare tvärtom. Därför var det nästan mest uppseendeväckande att Nisse Eriksson fick lämna avbytarbänken och spela sina första minuter efter knäskadan förra säsongen. Han har tillhört klubben två säsonger och har fortfarande inte ens spelat två hela matcher med laget. Eriksson, som har kontrakt även kommande säsong, förklarade dock efter matchen att det faktiskt blivit bättre nu.

Rekommenderat: Nu har Sebastian Sandlund tagit sitt beslut – lämnar klubben efter fyra säsonger: ”Skittufft”

Efter matchen fick två stycken spelare även ta emot lite extra hyllningar. Gefle IF:s supporterklubb Carrickläktaren röstar varje säsong fram en MVP (Most Valuable Player), en utmärkelse som lite överraskande vanns av Theodor Hansemon, som även spelade hela matchen. Söndagseftermiddagens riktiga huvudperson var dock Sebastian Sandlund, som inte fick avsluta sin GIF-tid med en vinst, men som hyllades ordentligt av alla 301 trogna supportrar som åkt till Gavlevallen.

– Det var ett tråkigt avslut. Jag väljer dock att blicka tillbaka mot alla fina minnen, säger GIF-kaptenen efter matchen.

Det blev totalt 93 matcher för Gefle IF och eftermiddagens blev sista för Sebastian Sandlund.
FOTO: Jens Carlsson

Men det är inte bara Sandlund som kommer att lämna klubben efter årets säsong. Hittills är det visserligen ingen som har meddelat eller har meddelats att det inte blir någon fortsättning. Men bara fem stycken spelare har kontrakt 2022, vilket innebär att det är ett stort arbete som väntar för Mikael Bengtsson – som beskriver situationen med följande ord:

– Vi har inte börjat diskutera förlängningar med någon, utan har mest haft snack med alla spelare för att höra deras tankar och känslor inför nästa säsong. Jag har fått en bättre bild och bra indikationer från många spelare. Jag vill veta vilka ambitioner man har och vad man kan offra. Man måste vara beredd att offra för att kunna vara kvar och spela.

Du har tidigare snackat om att budgeten kommer bli väldigt avgörande och att det varit oklart vilka resurser som kommer att finnas för att bygga en trupp till nästa års säsong – har det blivit någon klarhet och hur blev det?

– Egentligen som det varit den här säsongen. Vi får samma förutsättningar och ska utföra det bästa med möjligheterna. Utifrån det ska det skapas rimliga krav och målsättningar för nästa säsong. Men det är fortfarande väldigt långt kvar.

Dina tankar kring att spelarbudgeten inte ökas, besviken?

– Jag tänker inte diskutera sånt här för mycket med media, utan det bli något som ska tas med styrelsen. Det finns väl flera anledningar till att det blir likadant. Det här året har också haft sina svårigheter med coronaviruset. Man kan liksom inte kräva mycket mer. Styrelsen arbetar alltid för klubbens bästa. Det är mitt uppdrag att maximera resultaten med förutsättningarna som finns. Jag tycker att sjundeplatsen är rimlig utifrån förutsättningarna som varit det här året.

Mikael Bengtsson och hans lag kommer att fortsätta träna hela nästan vecka, men därefter ta ett längre vinteruppehåll. Flertalet spelare kommer därför att bli klubblösa och GIF-tränaren är tydlig med att truppbygget kommer att bli ett tidskrävande arbete denna vintern. Förra säsongen var truppen färdig relativt tidigt, något den inte kommer bli 2022.

– Vi hade runt 16-17 spelare med kontrakt kring årsskiftet inför den här säsongen. Den siffran kommer inte ens vara nära det här årsskiftet. Det blir ett stort arbete, som kommer ta lite tid. Vi kommer inte alls att arbeta lika intensivt för att sätta truppen lika tidigt. Givetvis vore det bra med några stycken relativt fort. Men hela spelartruppen kommer inte vara satt förrän första månaderna nästa säsong. Jag är dock inte orolig. På den här nivån är det inte särskilt ovanligt.

MATCHFAKTA:

Gefle IF–Sollentuna

Målen: 1–0 (16) Jacob Hjelte, 1–1 (22) Oliver Stojanovic Fredin, 1–2 (30) Jabir Abdihakim Ali, 1–3 (45) Aron Sandén och 1–4 (61) Jabir Abdihakim Ali

Varningar, GIF: Leo Englund

Hörnor: 1–5

Domare: Joel Bäckström

Publik: 301

Mikael Bengtsson har en hel del att arbeta med inför 2022.
FOTO: Nils Westberg Löfgren

//1882-Bloggen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DigitalOcean Referral Badge
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x